Jodiumpillen voor jongeren in gem. Beesel, Reuver op uiterste 100km grens van Thiange

Featured Gem. Beesel

Reuver – Afgelopen week werd bekend gemaakt dat jongeren onder de 18 jodiumpillen thuisgestuurd krijgen die in een straal van 100 kilometer rondom kerncentrales wonen. De dichtstbijzijnde voor de inwoners van de gemeente Beesel is die in Tihange (België). Het centrum van Reuver ligt op exact 100km hemelsbreed van de kerncentrale in België.

Jodiumpillen zijn niet voor iedereen bedoeld. In een straal van 100 kilometer rondom Tihange zijn de pillen bestemd voor mensen tot achttien jaar en voor zwangeren. Jonge mensen (en ongeboren baby’s) hebben een schildklier die gevoelig is voor radioactief jodium (een stof die vrijkomt in geval van een nucleair incident). Dit jodium wordt vooral in de schildklier van jonge kinderen opgenomen en kan leiden tot schildklierkanker. Bij een ramp waarbij radioactieve wolken richting Limburg trekken, heeft de overheid een opslagdepot met vele duizenden pillen klaar voor distributie./

Kerncentrales zijn er al tientallen jaren, waarom worden die pillen nu pas uitgedeeld?
Omdat er in Duitsland een soort gelijk beleid is en men er voor gekozen heeft om hier in de regio dat gelijk te trekken. Anders is het raar dat het aan de ene kant van de grens het wel gebeurd en de andere kant niet, aldus de minister van Volksgezondheid.

Waarom alleen tot en met 18?
Er zijn twee redenen. Een heel belangrijke reden is dat wanneer je in de groei bent, en dat is tot je 18e, neem je meer jodium op en dus ook radioactief jodium. Daarom willen ze dat vooral bij die groep blokkeren. Tweede reden is: voordat schildklierkanker tot uiting komt ben je al vaak twintig jaar verder. Dat betekent dat naar mate je ouder bent dat de kans is dat schildklierkanker bij je optreedt steeds kleiner wordt.

Hoe werken de pillen precies?
Bij een kernramp komt radioactief jodium vrij. Dat wordt via de lucht verspreid. Dat geeft vooral een stralingsdosis voor de schildklier, maar het mooie van het menselijk lichaam is dat alles wat een lichaam teveel binnen krijgt, bij de meeste stoffen is dat, wordt uitgescheiden. Als je nou zorgt dat het lichaam vooraf niet radioactief jodium binnen krijgt dan raakt het lichaam verzadigd van jodium. Alles wat er aan jodium bijkomt wordt uitgescheiden. Dus als daarna pas het radioactief jodium aankomt bij het lichaam dan zal het lichaam dat jodium heel kort even opnemen, maar binnen 24 uur is een heel groot gedeelte weer uitgescheiden.

Moet ik de pillen à la minute innemen als er iets gebeurt in een kerncentrale?
Nee, dat hoeft niet. Wat wel geldt is: hoe eerder hoe beter, liefst binnen een dag. Als Gelderland wordt getroffen door radioactief materiaal komen er veel radioactieve stoffen vrij. Jodium is een van de gevaarlijkste stoffen en dan helpt het om zo’n pil in te nemen. De tabletten zijn overigens 10 jaar houdbaar.

Werken de pillen voor iedereen?
Veel mensen zijn overgevoelig voor jodium. Zij kunnen een allergische reactie krijgen. Dan is het middel erger dan de kwaal.

Tummers advertentie