Ongezonde eieren in omloop door hoog fipronil-gehalte

Featured Gem. Beesel Regio Peel en Maas Regio Roermond Regio Venlo

Reuver – De NVWA waarschuwde maandagavond voor eieren met eicode die een acuut gevaar vormen voor de volksgezondheid. Het advies van de NVWA is om deze eieren weg te gooien. Fipronil is een insecticide dat wordt gebruikt in producten tegen onder meer bloedluis. Het wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie voor de mens beschouwd als licht giftig. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier. Om die reden mag het middel niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen.

Fipronil is aangetroffen in eieren in zowel België als Nederland. Het spoor leidde onder meer naar bloedluisbestrijder Chickfriend uit Barneveld, dat het middel heeft gebruikt bij Nederlandse pluimveehouders. Die waren zich van geen kwaad bewust, stelt Hennie de Haan van pluimveehoudersorganisatie NVP. “Zij zijn te goeder trouw met dit bedrijf in zee gegaan. Het schoonmaakmiddel rook naar eucalyptus en menthol. Hoe konden boeren bevroeden dat er een verboden stof was bijgemengd?” Om te voorkomen dat er mogelijk besmette eieren verkocht worden, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zo’n tweehonderd pluimveebedrijven geblokkeerd. Eicode van eieren met acuut gevaar voor de volksgezondheid: X-NL-40155XX

Wat moet ik doen met de eieren die ik in huis heb?

Je kunt op de website van de NVWA controleren of je eieren besmet zijn aan de hand van de code die op het ei staat. De code op de ‘gevaarlijkste’ eieren is X-NL-40155XX. Op de plek van de X kunnen verschillende cijfers staan. Als je besmette eieren in huis hebt, kun je ze het best weggooien.

Ook zijn eieren gevonden met een fipronil-gehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg voorlopig geen eieren met deze eicodes te laten eten. De eieren worden door pluimveehouders teruggehaald uit het handelskanaal onder toezicht van de NVWA.

Eicode van eieren met te hoog fipronil-gehalte voor kinderen:
X-NL-40155XX
X-NL-43113XX
X-NL-43326XX
X-NL-43835XX
X-NL-42766XX
X-NL-42071XX
X-NL-43514XX
X-NL-41679XX
X-NL-43879XX
X-NL-43640XX
X-NL-42659XX

Tummers advertentie

Geef een antwoord