Veel te beleven in en rondom Beesel tijdens de Theatrale Open Monumentendag

Events Featured Gem. Beesel Swalmen

Reuver – De gemeente Beesel organiseert samen met de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en VVV Beesel-Reuver de Open Monumentendag op zaterdag 9 september met toneel, live-muziek en film op de monumentale locaties. Deelname aan de activiteiten is gratis.

Thema: ‘Boeren, burgers en buitenlui’
‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, fabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, molens markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels etc. De organisatie heeft weer een gevarieerd programma samengesteld dat plaatsvindt in Beesel en Rijkel. Hiervoor werken we samen met de toneelgroep Puur Theater uit Reuver. Hierdoor is het programma ook prima geschikt om kinderen mee te nemen.

Het programma met een kaartje van opengestelde monumenten kunt u tussen 10.00-16.30 uur krijgen bij korenmolen De Grauwe Beer aan de Kerkweg 1 in Beesel of downloaden op www.maasenswalmdal.nl en www.beesel.nl.

Programma (alle activiteiten zijn gratis)
Locatie: Korenmolen De Grauwe Beer, Kerkweg 1 in Beesel
Om 10.00 uur opening door wethouder Ton Reijnders.
Korenmolen De Grauwe Beer, oorspronkelijk een Zaanse houtzaagmolen, zal bij redelijke wind in werking zijn. In de molen vertonen we de film “De legende van Schinderhannes”. Deze film duurt ongeveer 20 min. en draait vanaf 10.30-16.30 uur continu. PUUR Theater Reuver maakte haar entree in het Reuverse verenigingsleven met deze door hen gemaakte shortfilm. We nodigen u van harte uit om deze film met ons te komen bekijken.

Vlaaien bakken in een oude bakoven en schapen drijven
Locatie: Rijkel 26 in Beesel.
In het gerestaureerde 19de-eeuwse bakhuisje in Rijkel demonstreert bakker Wiel Killaars tussen 10.00-17.00 uur hoe vroeger vlaai werd gebakken. U kunt daar, voor een schappelijke prijs, genieten van een vers stukje vlaai en een lekker kopje koffie. Enkele leden van PUUR Theater Reuver zullen u – geheel in stijl – verwelkomen…
Op het terrein bij het bakhuis geeft Ton v.d. Broek een demonstratie van het drijven van schapen met bordercollies.

Rondleiding Hof De Bakhei
Locatie: Burg. Janssenstraat 41 in Beesel
Op deze vakwerkboerderij, een rijksmonument uit ca. 1800, verzorgt de eigenaar tussen 10.00-12.00 uur en tussen 13.00-16.00 uur regelmatig rondleidingen. Deze boerderij is dit jaar voor het eerst open op Open Monumentendag.

Film Hoosterhof als proefboerderij
Locatie: Burg. Janssenstraat 58 in Beesel
Nostalgisch boerenerf met Belgische werkpaarden in de stal. Film in de schuur van de oude boerderij Hoosterhof over de tijd dat deze boerderij toonaangevend was als proefboerderij voor agrarische ontwikkelingen. Tevens beelden in kleur van het bezoek van prins Bernhard aan de proefboerderij op 20 juli 1939. De film duurt ca. 25 minuten en draait doorlopend elk half uur tussen 10.30 en 17.00 uur.

Rondleiding, musical en wol spinnen bij landgoed Baxhof
Locatie: Baxhoeverweg 6 in Swalmen
Op boerderij de Baxhof, een herenhuis uit de 16de eeuw, zullen tussen 10.00-12.00 uur en tussen 13.00-16.00 uur rondleidingen worden verzorgd. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur. Tevens zal er een demonstratie wol spinnen op spinnenwielen plaatsvinden. Spelers van theatergroep Puur zingen liedjes uit de musical Pinokkio.

Muziek en theater op het kasteel
Locatie: Kasteel Nieuwenbroeck, Nieuwenbroeck 1a in Beesel
Op het terrein voor het kasteel brengt tussen 13.00-16.00 uur de muziekgroep Tír na nÓg (Het land van de eeuwig durende jeugd) Ierse folkmuziek ten gehore. Daar voeren leden van PUUR Theater Reuver u mee naar vervlogen tijden. Opvoering vindt plaats tussen 11.00-16.00 uur.

Open Monumenten Klassendag Trofee
Beesel is een van de weinige gemeenten in Limburg waar leerlingen van groep 8 van de basisscholen op pad gaan om monumenten te ontdekken. Op de donderdag en vrijdag voor de Open Monumentendag maken 170 schoolkinderen onder leiding van gidsen kennis met een aantal monumenten in de kern Reuver. Voorafgaand hieraan besteden de scholen in het lesprogramma al aandacht aan monumenten en het belang ervan. Met de opgedane kennis strijden de scholen deze dag voor de Open Monumenten Klassendag Trofee. Wij zijn benieuwd welke school dit jaar de wisseltrofee wint.

Tummers advertentie

Geef een antwoord