Vuurwerkles voor basisschool leerlingen

Featured Offenbeek

Reuver – Er gebeuren jaarlijks veel onnodige ongelukken tijdens de jaarwisseling doordat er niet juist met vuurwerk wordt omgegaan óf omdat er geen vuurwerkbril gedragen wordt. Roy (39) Yvette (35) uit Reuver hebben passie voor vuurwerk, zij maken zelfs hele vuurwerkshows. Zij willen als liefhebber en hobbyist een steentje bijdragen door educatieve voorlichtingen te geven op scholen hoe je veilig met vuurwerk omgaat tijdens de jaarwisseling.

Afgelopen woensdag 13 december heeft basisschool Meander de aftrap gehad, voor het 3e jaar aan de groepen 7 en 8.

Het is algemeen bekend wanneer je iets verbied het juist spannend wordt en je eerder gaat experimenteren. Met hun eigen ervaring en kennis willen ze vooral laten zien én ervaren, waarom de regels er zijn. Hierdoor maakt de spannende nieuwsgierigheid plaats voor begrip. Zij merken dat de kinderen hier duidelijk van leren.

Dummy vuurwerk

Ze staan ieder jaar weer versteld hoeveel “kennis” de kinderen hebben. Doordat de kinderen begrijpen, kunnen zij goed inspelen op hun kennis en zo de juiste voorlichting geven. Tijdens de voorlichting zien de kinderen hoe vuurwerk gemaakt wordt zodat ze het secure handwerk zien. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van o.a. nepvuurwerk (Dummy’s) van consumentenvuurwerk cakes & verboden vuurwerk zoals mortieren, waarbij je de binnenkant ziet. Daarmee kan heel gericht uitgelegd worden wat de gevaren zijn als je b.v. experimenteert of dit afsteekt.

Ook spelen de kinderen met kleine rollenspellen met behulp van een Dummy om zo het meelopen/groepsdruk en baldadig gedrag te bespreken en te laten ervaren. De rode draad van de voorlichting is de vuurwerkbril opzetten, óók met toekijken of met bv nog je hond uitlaten.

Wat de kinderen altijd leuk vinden, dat ze hun om hulp vragen namens alle liefhebbers zich simpelweg aan de regels te houden. Zo kunnen wij hopelijk nog lang van de mooie Nederlandse

traditie genieten tijdens de jaarwisseling zonder de onnodige ongelukken.

We hopen dat nog meer scholen hier interesse in krijgen want het is echt nodig. Voor meer info over de voorlichtingen mail yvettesimons@home.nl

De belangrijkste tips voor een veilig oud & nieuw:

  1. Afsteken en alcohol gaat NIET samen!
  2. Zet een vuurwerkbril op óók met kijken.
  3. Lees vóór gebruik mét daglicht de gebruiksaanwijzing.
  4. Draag géén capuchon en synthetische/nylon kleding
  5. Vuurpijl afsteken vanuit een lanceerbuis.
  6. Val mensen en dieren niet lastig, niet iedereen houd van vuurwerk.
  7. Voor meer info voor alles wat met vuurwerk te maken heeft: www.freakpyromaniacs.com
  8. Categorie 1 mag het hele jaar door gekocht én afgestoken worden.
Tummers advertentie