Leerlingen Triolier checken school op energieverbruik en duurzaamheid

Featured Offenbeek Regio Peel en Maas Regio Roermond Regio Venlo

Offenbeek – Bij 25 basisscholen in Brabant en Limburg komt deze week een energie-inspecteur van de omgevingsdienst langs. Een gratis energieadvies wordt gecombineerd met een scholingsproject voor HBO- studenten én een lesprogramma voor leerlingen uit groep 7 en 8. Leerlingen lichten, onder begeleiding van een energie-inspecteur en studenten, hun school door op duurzaamheid en het gebruik van energie.

De leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Triolier in Offenbeek kregen donderdag les over CO2-uitstoot, klimaatverandering en tips hoe ze zelf energie kunnen besparen. Gevolgd door een speurtocht door de school waarbij ze met behulp van een checklist hun school op duurzaamheid en energie beoordeelden. Met als doel een gezond binnenklimaat voor de school én besparing op de energiekosten.

Eenvoudig veel energie besparen
Enkele weken na dit bezoek ontvangt de school het energierapport. Beter inregelen van installaties, smartboards en computers uitzetten als ze niet worden gebruikt, kan de school al veel euro’s besparen. Daarnaast voldoet in 70 tot 80 procent van de scholen de kwaliteit van de binnenlucht niet aan de minimum eisen. Dat kan beter en voor veel scholen is het zelfs verplicht om energiemaatregelen te treffen die zich in minder dan vijf jaar terugverdienen.

Extra capaciteit voor handhaving energiebesparing (school)gebouwen
In 2017 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bij alle 29 omgevingsdiensten in Nederland extra capaciteit ingezet voor handhaving van energiebesparing in (school)gebouwen. Dit is een van de acties uit het Nationaal Energieakkoord. Omgevingsdienst NL voert dit (pilot)project uit als branche aanpak scholen samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), drie regionale uitvoeringsdiensten (RUDZL, RUDLN, ODZOB) en Zuyd Hogeschool in Heerlen.

Tummers advertentie