Ophef na advertentie CDA kandidaat in het Turks

Featured Gem. Beesel

Reuver – Een advertentie van een CDA kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart valt bij vele slecht in de smaak. Op sociale media sneeuwt het negatieve reacties uit het gehele land. Op internet circuleert een afbeelding van een verkiezingsadvertentie met Turkse teksten.

De advertentie zou afkomstig zijn uit een krant waar Çelik vrijwilliger is. “Deze krant verschijnt voor mensen met een Turkse achtergrond, die buiten Turkije woonachtig zijn. Dit weekblad heeft gevraagd of ze een bericht konden plaatsen over haar kandidaatstelling bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen” aldus fractievoorzitter Cremers van het CDA Beesel.

Dat er vanuit de ‘Christen Democraten Apel’ een Turkse vrouw op de lijst staat is bijzonder, navraag bij het CDA leert dat het de eerste Turkse vrouw is die mee doet aan de verkiezingen in de gemeente Beesel namens de partij.

De drijfveren van mevrouw Çelik liggen vooral in het verlengde van haar huidige activiteiten die ze als taalambassadeur voor de Stichting ABC Limburg ontplooit en haar werk voor de voedselbank. Voor de stichting ABC houdt ze regelmatig presentaties om het taboe over laaggeletterdheid in onze gemeenschap te doorbreken. Hier probeert ze zoveel mogelijk andere mensen, ook mensen die vooral Turks spreken, van te overtuigen en op aan te spreken.

De Nederlandse taal was niet eenvoudig te leren voor haar, maar ze is altijd erg gemotiveerd en spreekt, naast haar Turkse moedertaal, ook het Nederlands goed. Dat het belangrijk is om de Nederlandse taal te spreken erkent mevrouw Celik absoluut. Hier probeert ze zoveel mogelijk andere mensen, ook mensen die vooral Turks spreken, van te overtuigen en op aan te spreken” aldus de fractievoorzitter.

We hebben geen specifieke speerpunten voor de Turkse gemeenschap in ons programma. Het nadrukkelijk meedoen in onze maatschappij, onder andere door mee het politieke debat te voeren, dat is de insteek van mevrouw Celik, dat is de insteek van het CDA. We zijn in het bijzonder blij met haar inzet voor de strijd tegen laaggeletterdheid. Voor ons volledige programma verwijzen we graag naar cda.nl/beesel, onze site waar ook een toelichting op onze uitgangspunten te vinden is” aldus Cremers. Mevrouw Yasagül Çelik staat als 10e op de lijst voor het CDA tijdens de verkiezingen.

Tummers advertentie