Jan Smolenaars ontvangt Koninklijke Onderscheiding tijdens afscheidsreceptie

Featured Gem. Beesel

Offenbeek – Voormalig wethouder Jan Smolenaars neemt na 16 jaar wethouderschap afscheid. Tijdens zijn afscheidsreceptie die donderdag gehouden werd, is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Dhr. Smolenaars vervult vanaf 2002 het wethouderschap van de gemeente Beesel. De projecten die hij heeft weten te realiseren zijn uniek. Zijn inzet voor de gemeenschap is gedurende zijn periode onverminderd hoog geweest.

De meest in het oog springende projecten/activiteiten zijn o.a.:
– de realisatie van Beesels Drakedorp, een project waarbij samen met de opgerichte stuurgroep deelprojecten zijn opgezet om de historie van het Draaksteken in het dorp fysiek zichtbaar te maken.
– het aangaan en onderhoud van contacten met Europese Draakgemeenten.
– mede door zijn inspanningen is de gemeente Beesel op diverse fronten onderscheiden: Groenste Dorp van Nederland in 2014. Zilver bij de Europese uitverkiezing tot mooiste dorp van Europa 2015, Beste erfgoedgemeente van Nederland in 2016.
– het weer tot wasdom brengen van het beleidsveld recreatie en toerisme. Hij heeft een ontgrindingsproject verbonden met een ondernemer zodat Beesel een waterpark heeft.
– de herontwikkeling van het oud bedrijventerrein. Dit is de nieuwbouwwijk Oppe Brik waarbij de gemeente zelf aan de slag is gegaan met de realisatie van woningen met een duurzaam energieverbruik (0-op-de-meter). Parel van de wijk is de herontwikkeling van de oude greswarenfabriek waarbij onderwijsorganisatie SOML een school met diverse maatschappelijke activiteiten neerzet.
– Olympia’s Ronde. Dhr. Smolenaars is de drijvende kracht achter dit evenement. Deze wielerklassieker voor aanstormend talent doet Beesel al enkele jaren aan.
– De realisatie van projecten met buurgemeente Brüggen. Projecten die reeds zijn uitgevoerd: grensoverschrijdend nordic walking park, een gezamenlijke fietsroutefolder en een grensoverschrijdende cultuurhistorische fietsroute uitgegeven in boekvorm en door middel van een app

Dhr. Smolenaars nam ook diverse nevenfuncties op zich. Zo is hij al jaren voorzitter van het Welstandsdistrict Midden Limburg en van Ons Waardevol Cultuurlandschap Midden Limburg (WCL).

Tummers advertentie