Moeder en zoon naar ziekehuis vanwege verhoogde CO in woning

112 Featured Swalmen

Swalmen – De Reuverse brandweer heeft woensdagavond metingen verricht in een woning aan de Witte Koeweg. In de woning gaf een CO-melder alarm volgens de brandweer, met speciaal apparatuur van de brandweer werd bevestigd dat er inderdaad verhoogde concentraties CO in de woning aanwezig waren.

De bewoners, een moeder en haar zoon zijn naar het ziekenhuis gebracht ter observatie omdat zij mogelijk ook de verhoogde concentraties hebben ingeademd. Waar het gevaarlijke CO vanaf komt is niet duidelijk. Een ondegelijke verwarmingsinstallatie en onvoldoende ventilatie zijn bekende oorzaken.

Waarom is CO gevaarlijk?
Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis.

Hoe herken ik koolmonoxidevergiftiging?
De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag.

Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Veel brandmelders zijn uitgerust met een extra optie, namelijk een koolmonoxide sensor. Het kan dus zijn dat een brandmelder begint te piepen terwijl er geen brand is. Het is dan verstandig om alsnog de brandweer te bellen omdat er mogelijk een verhoogde concentratie CO in de ruimte van de brandmelder aanwezig is. Controleer de handleiding van uw brandmelder om te achterhalen of die uitgerust met een tweede functie.

Tummers advertentie

Geef een antwoord