Oude GPS navigatiesystemen en klokken mogelijk in de problemen vanaf april

Featured

Reuver – Blind op je (verouderd) navigatiesysteem afgaan, is vanaf 7 april niet heel verstandig. Bepaalde gps-systemen werken na die datum mogelijk niet meer correct, waarschuwt het Agentschap Telecom in Groningen. De techniek achter het GPS systeem heeft een soort van ‘millennium bug’. Het werk op een telsysteem, dat na 20 jaar is volgeraakt en in de nacht van 6 op 7 april vindt dan een zogenoemde ’gps-omwenteling’ plaats en begint het telsysteem weer op nul wordt gezet. De verwachting is dat vooral oude navigatiesystemen, van voor 2009, niet kunnen omgaan met de nieuwe telling op 7 april. Om de positie te bepalen maken de ontvangers namelijk gebruik van tijdsverschillen tussen de ontvanger en minimaal drie satellieten, minimaal vier als ook de hoogte moet worden bepaald. Omdat de ontvanger weet waar de satellieten op een bepaald moment zullen zijn, weet de ontvanger ook zijn eigen locatie. Maar als de interne datum niet meer klopt, kan de ontvanger uitgaan van waar de satellieten 19,7 jaar geleden waren. Als dat gebeurt, kan de ontvanger de locatie ook niet meer, of niet goed, bepalen.

Nieuwe navigatiesystemen worden voorlopig niet getroffen, en kennen dergelijke problemen pas over 157 jaar. Mensen die hun smartphone gebruiken voor navigatie hoeven zich geen zorgen te maken. Deze toestellen hebben alleen inmiddels moderne software die ook nog eens automatisch wordt bijgewerkt.

Het advies van het agentschap is om te controleren of de apparatuur een update nodig heeft. Zo zijn er speciale pagina’s gemaakt van de bekende navigatie systemen Garmin en TomTom om te achterhalen welk model nog te vertrouwen is.

Gps-satellieten zenden naast navigatie ook nauwkeurige kloktijdsinformatie uit. Oude GPS klokken kunnen mogelijk niet omgaan met de omwenteling, waardoor de klok een foutieve tijd word weergegeven.

Tummers advertentie